Koronaohje

Ohjeet ja säännöt / 4.5.2022

1. Toimintaan ei saa osallistua sairaana

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Kenenkään nuoren tai aikuisen ei pidä osallistua toimintaan, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Toimintaan osallistuminen tulee peruuttaa, mikäli henkilöllä on hengitystieinfektion tai erityisen väsymyksen oireita. Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa, vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta. Et voi siis tällöin osallistua leirille. 

Jos sinulta on 1 – 2 päivää ennen tapahtumaa otettu terveyspalveluissa virallinen koronatesti ja se on negatiivinen, voit toimia seuraavasti: jos oireita ei enää ole tai ne ovat selvästi vähentyneet, voit ottaa osaa Protun tapahtumiin. 

Mikäli epidemiatilanne Suomessa pahenee ja valtioneuvoston viralliset ohjeistukset muuttuvat, on hyvä varautua siihen, että Protun tapahtuma saatetaan perua lyhyelläkin varoitusajalla. Tässä tapauksessa leirimaksu palautetaan tai muiden tapahtumien täysihoitomaksua ei peritä. 

Leirin peruuttaminen

Lievennämme protuleirien peruutusehtoja tässä poikkeustilanteessa siten, että leirin alkuun mennessä tehdystä peruutuksesta peritään vain 60 euron peruutusmaksu toimistokulujen kattamiseksi. Sairastuneet ja riskiryhmäläiset voivat hakea vapautusta peruutusmaksusta terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittamaa todistusta vastaan. Mikäli leiriläinen jää pois ilman peruutusta, maksamaton leirilasku peritään kokonaan.

2. Oireilu tai sairastuminen leirin tai muun toiminnan aikana

Jos toiminnan aikana ilmenee koronavirukseen viittaavia oireita tai henkilö sairastuu, hänet siirretään matalalla kynnyksellä ja välittömästi erilliseen tilaan odottamaan. Lähikontaktia oireilevaan tai sairastuneeseen vältetään säilyttäen riittävä etäisyys. Hänelle tehdään välittömästi koronan pikatesti. Sairastuneen on käytettävä maskeja. 

Kesken toiminnan sairastunut ohjataan lähtemään kotiin ja mahdollisuuksien mukaan terveyspalveluiden tarjoamiin koronavirustesteihin. Alle 18-vuotiaan henkilön sairastuessa otetaan yhteyttä sekä huoltajiin että terveyskeskukseen.

Testeihin hakeutumisesta ja virallisten testien tuloksista (negatiivinen tai positiivinen) tiedotetaan aina kaikkia täysi-ikäisiä osallistujia ja alle 18-vuotiaiden osallistujien huoltajia. Sairaustapauksissa yhteystahona osallistujille ja huoltajille on Protun toimisto.

3. Jos toiminnan aikana tai jälkeen todetaan koronavirustartunta

Mikäli protuleirin, koulutuksen tai muun tapahtuman aikana todetaan virallisesti vahvistettu koronavirustartunta, keskeytetään tapahtuma ja ohjeistetaan olemaan yhteydessä omaan kunnalliseen terveyspalveluun.

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.Jos koronavirustartunta todetaan jollakulla osallistujalla, auttaa tapahtumien osallistujalista jäljitystyötä. Tartunnan saaneet sekä altistuneet toimivat kuntien ja sairaanhoitopiirien ohjeiden mukaisesti. Kunnan terveysviranomaiset päättävät mahdollisuuksien mukaan jäljityksestä, eristykseen sekä karanteeniin asettamisista. 

4. Riskiryhmään kuuluvat

Riskiryhmään kuuluvan henkilön osallistumisen leirille tai muuhun Protun toimintaan arvioi osallistuja itse tai osallistujan huoltaja. Asiassa voi konsultoida tarvittaessa hoitavaa lääkäriä. Sairaanhoitopiirit ovat laatineet tarkentavia ohjeita riskiryhmiin kuuluvista lapsista ja nuorista.

5. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Leirillä ja muussa Protun toiminnassa vältetään tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa. 

1.    Paikalle saapuminen ja poistuminen
Tapahtumiin osallistuu vain suljettu ryhmä. Osanottajat eivät kättele eivätkä halaa paikalle saapuessa tai lähtiessä. 

2.    Majoitus
Majoitus järjestetään tapahtumapaikan puitteiden mahdollistaessa tavallista väljemmin. 

3.    Ruokailu
Huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ennen ja jälkeen ruokailun. Ruokatarvikkeet toimitetaan paikan päälle mahdollisuuksien mukaan ruokakassitilauksina tai muilla järjestelyillä niin, ettei kokki poistu kauppaan. Kokki huolehtii ruokailun hygieenisyydestä sekä noudattaa erillisiä annettuja ohjeistuksia sen noudattamiseksi.

4.    Ohjelma
Ohjelma suunnitellaan niin, että lähikontakteja on tavanomaista vähemmän. Toiminnassa noudatetaan siis tavalliseen tapaan henkistä läheisyyttä, mutta samalla nyt fyysistä etäisyyttä.

5.    Hyvä käsi- ja yskimishygienia ehkäisee tartuntoja
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja.
Kaikki pesevät kätensä aina vessassa käymisen jälkeen, ennen ja jälkeen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Käsien oikeaoppiseen pesemiseen ohjeistetaan heti tapahtuman alussa ja ohjeita ripustetaan myös käsienpesupaikoille. Lisäksi pesemistä tehostetaan käsihuuhteen käytöllä. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin tai omiin, henkilökohtaisiin kangaspyyhkeisiin.
Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta on helposti saatavilla.Ohjeistetaan välttämään nenän, silmien ja suun koskettelua, ellei ole juuri pessyt käsiä.
Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.


6. Tilojen siivous

Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta. Koronavirus ei säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.

Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin.

Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten kynien tai askartelutarvikkeiden (sakset ym.) käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.

Suositellaan osallistujia tuomaan omat kynät, kumit ja mahdolliset askarteluvälineet. Vältetään sellaisten yhteisten välineiden käyttöä, joita ei voida helposti pestä tai pitää puhtaana.


7. Koronapassi

 Järjestö on ottanut käyttöön koronapassin. Sitä hyödynnetään tilaisuuksissa paikallisten ohjeiden mukaisesti.

8. Muuta huomioitavaa

Lisätietoa Protun toiminnan erityisjärjestelyistä vuonna 2022 voit saada lähettämällä viestiä osoitteeseen korona@protu.fi

Lisää ajantasaista tietoa koronaviruksesta THL:n sivuilta
thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

OKM:n ohjeistus koronaviruksesta
okm.fi/koronavirus-ja-varautuminen
okm.fi/koronavirusepidemiaan-varautuminen-okm-toimialalla

THL:n käsienpesuohje
www.youtube.com/watch?v=isLPN0UdeDM&t=20s

AVI:n kokoontumisrajoitukset paikkakunnittan
avi.fi/korona/kokoontumisrajoitukset-paikkakunnittain

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus koronapassista
stm.fi/koronapassi

AVI: usein kysyttyä koronaviruksesta
avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta

Valtioneuvosto: rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana
valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset

Lue myös