Tavoitteet, teemat ja toimintaperiaatteet
Protuleirin tavoitteena on olla turvallinen ja hyväksyvä paikka, jossa leiriläiset voivat saada tukea oman elämänkatsomuksensa rakentamiseen ja elämäntaitojen kehittämiseen.
Protuleirien keskeisenä tavoitteena on vahvistaa nuorten valmiuksia kriittiseen ajatteluun ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen.
Leirien ja kaiken protutoiminnan ohjaavia arvoja ovat ilo ja hyvinvointi, yhdenvertaisuus, utelias pohdinta sekä vastuullisuus.
Protuleirien on tutkitusti todettu vahvistavan itsetuntoa, sosiaalisia taitoja ja suvaitsevaisuutta sekä vaikuttavan leiriläisten ajatteluun myös pidemmällä aikavälillä (T. Eskelinen ja P. Lundbom: Prometheus-leirit kasvun areenana 2019).
Leirit vedetään puhtaasti vapaaehtoistyönä – leirejä ohjaavat tiimiläiset eivät saa siitä palkkaa. Mitään valmista leiriviikon ohjelmarunkoa ei ole olemassa, vaan jokainen leiri on erilainen, vaikkakin käsiteltävät teemat ovat pääpiirteittäin samoja.
Leiriviikon teemat
Leiriviikko rakentuu nuorten elämässä ajankohtaisten ja askarruttavien teemojen ympärille. Aiheita käsitellään pääasiassa keskustelemalla eri tavoin. Keskusteluissa voidaan jakaa kokemuksia ja ajatuksia, fiilistellä tai selvittää omaa elämää ja maailmaa. Keskusteluun voi jokainen osallistua omalla tavallaan.
Jokaisella päivällä on yksi tai useampi teema seuraavista teemoista, mutta teemojen järjestys ja laajuus vaihtelee:
Moninaisuus ja yhdenvertaisuus
– Moninaisuuden, samanlaisuuden ja normaaliuden käsitteet
– Stereotypiat ja sosiaaliset roolit
– Syrjinnän syntymiseen liittyvät tekijät ja keinot vähentää syrjintää
Oma elämä ja tulevaisuus
– Omien tulevaisuuden tavoitteiden, toiveiden ja pelkojen hahmottaminen
– Koko maailman tulevaisuus
– Nykypäivän merkitys tulevan kannalta
Yhteiskunta ja vaikuttaminen
– Oma rooli ja paikka yhteiskunnassa
– Mistä palasista toimiva yhteiskunta rakentuu?
– Tarve vaikuttaa ja erilaiset vaikutusmahdollisuudet
Media
– Tiedon luotettavuus ja lähdekritiikki
– Oma rooli median tuottajana ja kuluttajana
– Minkälaista vaikutusvaltaa medialla on?
Maailmankuvat ja -katsomukset
– Mitä eroa on maailmankuvilla, -katsomuksilla, uskonnoilla ja elämäntavoilla?
– Eettiset ja moraaliset kysymykset
– Omien arvojen sekä mielipiteiden synty ja perusteleminen
Identiteetti
– Minäkuva, identiteetti ja itsetunto sekä niihin vaikuttavat asiat
– Mistä palasista minuuteni on rakentunut?
– Mistä pidän tai en pidä itsessäni?
Ympäristö
– Mitä kaikkea ympäristö on?
– Oma suhde luontoon
– Vastuun kantaminen omasta ympäristöstä
Päihteet
– Päihteidenkäytön syitä ja seurauksia
– Päihteiden vaikutuksia yksilön ja yhteiskunnan tasolla
– Erilaiset riippuvuudet
Ihmissuhteet
– Läheiset ihmissuhteet
– Laajemmat sosiaaliset verkostot
– Ihmissuhteiden eroja, oma rooli niissä ja niistä seuraavat erilaiset tunteet
Seksuaalisuus
– Rakkaus ja ihastuminen
– Seksuaalisuus, sukupuoli ja kehollisuus
– Miten sosiaaliset normit vaikuttavat seksuaaliseen käyttäytymiseen ja tunteisiin?
Leiritoiminnan periaatteita
Elämänkatsomus ymmärretään leirillä laajasti. Siihen sisältyvät käsitykset itsestä, ihmissuhteista, arvoista, tulevaisuudensuunnitelmista ja ympäröivästä maailmasta.
Leirillä herätellään ajatuksia, vaihdetaan kokemuksia, annetaan mahdollisuus oivaltaa uusia näkökulmia, opetellaan perustelemaan ja arvioimaan perusteita.
Leireillä sitoudutaan noudattamaan turvallisen tilan periaatteita. Periaatteilla ja ohjeilla haluamme vahvistaa toimintakulttuuria, jossa jokainen voi tuntea olevansa turvassa ja kunnioitettu. Lähtökohtana on, että jokainen leiriläinen on vastuussa omalla toiminnallaan turvallisesta ilmapiiristä ja että kaikkeen häirintään puututaan.
Leireillä kannustetaan kriittiseen ajatteluun. Sillä tarkoitetaan mielipiteiden, uskomusten ja tunteiden tarkastelua ja selkeyttämistä. Leiriläisiä kannustetaan hankkimaan ja arvioimaan tietoa sekä käyttämään sitä valintojensa pohjana.
Leiriläisille ei anneta valmiita vastauksia siihen, millaisia valintoja pitäisi tehdä, vaan heitä kannustetaan tekemään valintoja itsenäisesti, perustellen ja tietoisena niiden seurauksista.
Leiriläiset hyväksytään omana itsenään ja heille annetaan tilaisuus puhua asioista niin, että heitä todella kuunnellaan. Oman itsensä hyväksyminen ja toisten ihmisten kokemusten ja näkökulmien kuuleminen opettaa hyväksymään toisia sekä näkemään asioita heidän kannaltaan.
Leiriläisiä ei ohjata ajattelemaan tietyllä tavalla, vaan luotetaan, että kun heille annetaan mahdollisuus arvioida erilaisia näkemyksiä, he pystyvät itse tekemään omaa elämänkatsomustaan koskevat valintansa.