Hjälpledare till läger

Vägen till att bli hjälpledare

  • Ansök om att bli en teammedlem med hjälp av formuläret: Ansökan om att bli hjälpledare börjar med att fylla i formuläret. På formuläret väljs också typ av teammedlem. Om du precis har deltagit på lägret och ansöker om att bli ledare för första gången, är din teammedlemstyp UA = ny hjälpledare. Rollsökningen för utbildningssäsongen 2025 inleddes den 14 september 2024.
  • Medlemskap: Protu-medlemskap krävs för de som vill gå med somhjälpledare. Om du vill bli hjälpledare, men är ännu inte medlem, vägleder ansökningsformuläret dig att bli medlem.
  • Bekräftelsemeddelande: När din ansökan har behandlats (ansökningar kommer att behandlas senare efter att rollsökningen öppnat) och du har blivit tilldelad en roll får du en bekräftelse via e-post och allmän information om att ansöka om att bli teammedlem.
  • Grundutbildningar: teammedlemmens träning omfattar självständigt studerade teoridelar, deltagande i teoridelen av en Zoom-föreläsning och deltagande i simuleringsträning (närbildsutbildning).
    • Materialet till teoridelen (innehåller information som ska studeras och uppgifter från dessa) finns tillgängligt från oktober.
    • Zoomföreläsningar av teoridelen kommer att anordnas från november (sista chansen i början av februari). Anmälan till dem öppnar tisdagen den 15 oktober 2024.
    • Simuleringsutbildningar (praktiska övningar från teori, praktisk träning från lördag till söndag) anordnas i januari–februari. Avgiften för simuleringsutbildning är 14 €.
      Anmälan till dem öppnar tisdagen den 10 december 2024.
  • Rekryteringsdiskussioner. Protus rekryteringsgruppen intervjuar alla som sökt till teamet i januari-februari. Anmälan till intervju meddelas separat.
  • Tidtabellsönskemålsblankett: Efter att du har deltagit i utbildningarna kan du fylla i tidtabellsönskemålsblanketten innan deadlinen. På formuläret anger du vilka veckor du kan dra på läger.
  • Teambildning: Protus rekryteringsteam bildar lägerteamen. De som sökt till att komma med i ett team får information om de har blivit utvalda via mejl i mitten av mars.
  • Teamutbildning: Teamet deltar i en gemensam teamutbildning. I teamutbildning ges ytterligare utbildning för att organisera lägret och hur ansvaret inom teamet delas. Avgiften för teamutbildning är 14 €. Teamutbildningar anordnas i april–maj.
  • Lägerplanering, teammöten och idébanken: Teamet planerar lägret tillsammans innan lägret. För detta anordnar teamen sina egna teammöten. Till stöd för planeringen av lägret har teamet Protus idébank som har en omfattande samling av olika program- och lekidéer.
  • Ohjusten opas och annat instruktionsmaterial: Utöver utbildningen har sökande till teamet tillgång till Ohjusten opas som berättar allt om teamledning och omfattande instruktionsmaterial på insidan av Protus hemsida.
  • Protuläger: Teamet håller ett veckolångt läger och anordnar en avslutningsceremoni för nära anhöriga den sista dagen. Lägerkockarna ansvarar för lägrets matpolicy. Under lägerveckan får teamet stöd av Protus stödpersonal och akutresurser.
  • Parkevenemang: Efter sommaren samlar Puistis, som anordnas i Helsingfors, alla deltagare och teammedlemmar igen i nöjets namn.
  • Purkajaiset och teamets egna avvecklingar: Purkajaiset ger en möjlighet att diskutera och utvärdera framgången för sitt läger tillsammans med teamen från andra läger. Förutom Purkajaiset anordnar teamen sina egna avvecklingsmöten.

Det har på något sätt gett mig en helt ny typ av förtroende och säkerhet, hur viktig grej i teamet det bara är, att man är sig själv. När man läser brev efter lägret, där någon säger att de skyddades av mitt mod att vara bara en sån här lite rolig typ, så är det underbart. Det kommer ofta tillbaka till tankarna som ett varmt minne när jag inte nödvändigtvis känner mig särskilt modig själv.

Otava, hjälpledare

Det bästa är de fantastiska nya upplevelserna man får på varje läger, och när man inser att med sin hållning av lägret kan man verkligen ha en positiv inverkan på många deltagarnas liv! Jag har lärt mig allt från att ta ansvar och arbeta med människor till bastuuppvärmningstekniker.

Venla, hjälpledare