Som kock

Kockens ansvar

Som protukock kommer du att ansvara för följande arbetsuppgifter:

  • Inköp av mat enligt instruktioner och betalningssätt som tillhandahålls av Protu.
  • Menyplanering med hänsyn till allergier och specialkost.
  • Förbereda och servera mat vid ett evenemang eller läger.
  • Upprätthålla renligheten i köket och matsalarna.
  • Ta ekonomiskt ansvar (över 18 år)

Ersättning och lön

  • Resekostnader ersätts för proven.
  • Alla kockar tecknar ett kommissionsavtal med Protu.
  • Kockens lön är 100 €/dag och kockarna bestämmer själva hur lönen ska fördelas:
    • Avgiften kan betalas i sin helhet till en kock.
    • Den kan delas mellan två kockar.
    • Kockar kan ställa upp som volontär utan ersättning. Denna möjlighet är ett bra alternativ för den som vill delta i aktiviteter utan ekonomisk ersättning.

Registrera dig som kock

Först ska du söka en ”kockroll”. Sökpolicyn beror på om du redan har en inloggning till Protu-portalen.

Du kan testa detta enligt följande:

  • Gå till protu.fi
  • Klicka på inloggningslänken
  • Om du kan logga in på Protu-portalen, följ instruktion 1.
  • Om du inte kan logga in, följ instruktion 2.

1. Om du kunde logga in på Protu-portalen:

(Sidan finns ännu inte på svenska)

  • Sök efter en kock i portalen: Helpdesk > Luo uusi tukipyyntö (Skapa en ny supportförfrågan) > välj Tyyppi: Muut pynnöt (Typ: Övriga förfrågningar)
  • Rubrik: ”Kokkirooli” (Kockroll)
  • I beskrivningskolumnen anger du att du vill ha en kockroll.
  • Kontoret kommer att tilldela en kockroll och svara på din förfrågan via Helpdesk och skicka ytterligare instruktioner via e-post.

2. Om du inte kan logga in på Protu-portalen:

  • Skicka ett mejl till protu@protu.fi
  • Rubrik inlägget ”Kockroll”
  • Skriv i meddelandet:
    • Förnamn och efternamn
    • Kallelsenamn (om annat)
    • E-postadress
    • Telefonnummer
  • Kontoret kommer att lägga till din information i systemet, tilldela en kockroll och skicka ytterligare instruktioner via e-post.

Principer för att äta och specialkost

Protukockar förbinder sig att ta hänsyn till eventuella allergier, specialkost, sensorisk känslighet och matrestriktioner som meddelas i förväg vid planering och implementering av menyn.

På Protu-evenemang är maten som serveras huvudsakligen lakto-ovo-vegetarisk (innehåller mejeriprodukter och ägg). En köttdiet kan deklareras som specialkost på samma sätt som andra specialkoster, till exempel vegansk eller glutenfri kost. Kockar kan även erbjuda blandade rätter vid sidan av vegetariska rätter vid evenemang om de så önskar.

Ekonomiskt ansvarig kock och kockpar

  • Varje kök har alltid en vuxen kock med ekonomiskt ansvar som sköter de ekonomiska transaktionerna.
  • Du kan laga mat ensam eller med en vän.
  • Om du vill kan du be kockavdelningen att rekrytera ett par kockar.
  • Om det bara finns en kock måste hen vara myndig.
  • Om det finns två kockar kan en av dem vara minderårig.
  • Ingen av kockarna behöver vara medlem i Protu.

Kommunikation

Kockrekrytering och information kommer att ske genom följande kanaler:

Allmänna kocksökningar:

  • Facebook
  • Protus allmänna Instagram
  • WhatsApp
  • E-postlista (kokit@protu.fi)

Snabba kocksökningar:

Frågor:

Vi kommer att svara på alla frågor och meddelanden senast inom 10 dagar.

Ansökningar till att bli kock

  • Ansökan till att bli kock på utbildningar och evenemang: cirka 4 gånger per år.
  • Ansökan till att bli kock på sommarläger: april.
  • Kockar rekryteras för enstaka evenemang under hela året.
  • Alla ansökningar kommer att meddelas om på protu-kock-kommunikationskanalerna.
  • Under ansökningsprocessen skickas en tidtabellsblankett för lägerkockar (även kallat ATTL-formulär) till kommunikationskanalerna, och baserat på den delas det ut tjänster.
  • Om du får en tjänst får du besked i god tid via mail.
  • Vi kan inte alltid placera alla eftersom det är många som är intresserade.

Kockutbildning

Kokkijaosto anordnar utbildningar:

  • För lägerkockar på våren.
  • För utbildningskockar på hösten.
  • Utbildning är obligatorisk i följande situationer:
    • Jobbar som kock för första gången.
    • Kockar som lagat mat två gånger utan hygienpass.
    • Över 3 års paus från matlagningen.
  • Inte obligatoriskt, men rekommenderas:
    • Tillagad tre gånger utan hygiencertifikat.
    • Kockar som har lagat mat två gånger och har hygienpass.

Är du intresserad? Följ de professionella kockarnas kommunikationskanaler!

Välkommen med som Protukock!

 

Kokkien valintojen eettiset periaatteet

Kokkien valintojen eettiset periaatteet

Läs mer