Uusia tuulia koulutuskentällä! Lue tämä, niin tiedät miten hakea tiimiin

Mukaan toimintaan / 22.8.2024

Tämä on Protun koulutusjaoston tiedote koulutusuudistuksesta. Koulutusten kehittämistyö jatkuu edelleen, ja luvassa on myöhemmin vielä lisää tiedotusta koulutusuudistuksesta sekä mm. roolikohtaisista koulutusvaatimuksista.

Tänä vuonna koulutusten rakenne on kokenut suuren rakenteellisen muutoksen! Kouluttautumisen selkiyttämiseksi ja yhdenmukaistamiseksi koulutusten sisältö jaetaan nyt entisten koulutustyyppien sijaan kahteen osioon: teoriapainotteiseen (teoria) sekä käytännönläheiseen (simulaatio).

Uusia koulutuksia ei voi suoraan verrata vanhoihin koulutuksiin, vaikka sisällöissä on vahvoja päällekkäisyyksiä – ovathan protuleirit yhä samanlaisia kuin aiemminkin ja näin ollen myös niiden ohjaamiseen tarvittavat taidot ovat edelleen samoja. Uudet koulutukset vastaavat paremmin tiimiläisten muuttuneisiin tarpeisiin ja huomioivat paremmin moninaisuutta.

Teoria: verkossa tiedot haltuun!

Kaiken leirien vetämiseen ja tiimiläisyyteen liittyvän teorian tiimiläinen käy läpi itsenäisesti mm. erilaisina tehtävinä, videoina, teksteinä, ja mitä CP:n päähän pälkähtääkään yrittäessämme luoda sisällöstä mahdollisimman moninaista, helposti omaksuttavaa sekä erilaisille oppijoille sopivaa. Teoriaosioista on räätälöity oma settinsä jokaiselle eri ohjusroolin huomioiden jokaisen erityistarpeet. Nämä materiaalit tulevat olemaan kaikille avoimia, joten halutessaan kuka tahansa voi käydä katsomassa myös toisten ohjusroolien materiaaleja. Tiimiläisen edistymistä teoriaosioiden suorittamisessa seurataan mm. kyselyin ja lomakkein, mutta vastuuta asioiden omaksumisesta annetaan aiempaa enemmän tiimiläiselle itselleen.

Varmistaakseen vuorovaikutuksen kaikissa vaiheissa tiimiläisten kanssa koulutusjaosto järjestää teorioiden suorittamisen jälkeen Zoomissa tapahtuvan etätuokion jokaiselle ohjusroolille erikseen. Teoriaosioiden lomassa on kysymyskenttiä, johon koulutettava pääsee kirjoittamaan kysymyksiä, mihin koulutusjaosto pyrkii parhaan kykynsä mukaan vastaamaan.

Simulaatio: lähikouluttautumista leiritiimin hengessä!

Simulaatiokoulutus on nimensä mukaisesti ”leirisimulaatio”, jonka tarkoituksena on antaa tilaisuus harjoitella, testata ja soveltaa kaikkea teoriaa, mitä teoriasisällöistä on omaksuttu. Simulaatiokoulutukset tapahtuvat perinteisinä lähikoulutuksina, mutta sisältöä on muokattu vahvasti harjoitepainotteisemmaksi.

Simulaatiokoulutuksessa ei tule pärjäämään, mikäli tiimiläinen ei ole omaksunut riittävää määrää teoriaosioiden sisällöistä, joten teoriaosion ohittaminen ei ole millekään tiimiläisroolille kannattavaa. Teoriaosioiden suorittaminen roolinmukaisesti on myös edellytys simulaatiokoulutukseen osallistumiselle.

Koulutuksen tarve on arvioitu roolikohtaisesti ja näin ollen teoriaosioita on eri määrä eri ohjusrooleilla. Ohjusroolit pysyvät muuten samoina, mutta listaan lisätään uusi rooli: TTO (takaisin tuleva ohjaaja). Tämä ohjusrooli on ollut testissä jo viime vuonna, mutta se otetaan tänä vuonna kunnolla käyttöön. Tälle ohjustyypille on myös omat erilliset koulutusvaatimuksensa.

Simulaatiokoulutus on kaikille tiimiläiseksi haluaville pakollinen. Tämä on ero aiempaan, sillä aiemmin vanhojen ohjaajien ei ole tarvinnut osallistua koulutuksiin lainkaan. Tarkempi tieto roolikohtaisista koulutusvaatimuksista julkaistaan myöhemmin.

Tiedostamme, että teemme suuria muutoksia ja tämä saattaa herättää paljon erilaisia tunteita. Jokaisen järjestön tulee kuitenkin kasvaessaan muuttua ja pyrkiessämme kasvattamaan leirimäärää tulee myös tiimiläisten kouluttamisen volyymin kasvaa. Tämä ei onnistu nykyisellä koulutusmallilla, joten meidän on siirryttävä ideoimaan uutta. Tämä on pilottihanke, jota koulutusjaosto on aktiivisesti työstänyt tämän vuoden. Testaamme uusia tapoja toimia ja olemme valmiita muuttamaan ja muokkaamaan toimintaamme ja sisältöjämme saamamme palautteen pohjalta. Projekti ei suinkaan ole vielä täysin valmis, vaan tarkennuksia ja yksityiskohtien viilaamista tapahtuu vielä! Julkaisemme kaikki tiedot uudesta koulutusrakenteesta sekä uudesta tiimiläispolusta viimeistään lokakuun alussa.

ps. Meitäkin jännittää, mutta olemme samalla tosi ylpeitä tästä uudesta kokeilusta, jonka olemme itse luoneet alusta alkaen pyrkien vastaamaan nykyisiin tiimiläisten tarpeisiin ja koulutusjärjestelmän haasteisiin. Annattehan sille mahdollisuuden?

Miksi tällainen uudistus?

Järjestöbyrokratiapuoli
Koulutuksiin ja kouluttautumiseen on kehotettu ja kannustettu keksimään erilaisia vaihtoehtoja sekä siirtämään niitä yhä enemmän etämuotoon mm. kustannussyiden vuoksi: etäkoulutuksiin ei tarvitse paikkavarauksia, matkakorvauksia, kokkeja eikä muitakaan sellaisia kulueriä, mitkä syntyvät siitä, kun paljon ihmisiä kootaan yhteen yhdeksi viikonlopuksi. Vaikka koulutusjaostoa onkin kehotettu miettimään kustannustehokkuutta ratkaisuja tehdessään, emme halunneet luopua lähikoulutuksista ja niiden mahdollistamasta monimuotoisesta vertaisoppimisesta ja aidosta protutunnelmasta, jota on mahdoton välittää etänä.

Koulutusjaoston näkökulma
Teoria koulutuksissa on koettu puuduttavaksi ja koulutusjaosto sekä kouluttajat ovat vuosien saatossa keksineet hyvin moninaisia keinoja saada luentomallisista teoriaosuuksista koulutuksissa helpommin omaksuttavia – tässä vaihtelevasti onnistuen. Tähän mennessä mikään kokeiltu vaihtoehto ei ole ollut loistava, sillä koulutuksiin on joka tapauksissa sisällytettävä jonkin verran puhdasta tiedonsiirtoa kouluttajalta koulutettavalle.

Aikataulusyyt: monien on ollut vaikea osallistua koulutuksiin koulutusten ja omien aikataulujen yhteensovittamisen haasteiden vuoksi. Nyt osa koulutettavasta sisällöstä käydään joka tapauksessa itsenäisesti, mikä mahdollistaa omaan tahtiin etenemisen ja huomioi erilaiset oppijat.

Yhtenäisyys materiaaleissa sekä selkeys: Viime vuosina on ollut tiimiläisen itsensä harteilla metsästää itselleen sopivat lähi- ja etäkoulutukset sekä tehdä päätös siitä, käykö koulutuspolun läpi osittain tai täysin etä- vai lähikoulutuksina. Tästä eteenpäin kaikilla tiimiläisillä on yhtenäiset lähtökohdat kouluttautumiseen. Sekä etä- että lähityöskentely ovat nykyään molemmat olennaisia osia tiimiläisenä toimimista, joten tiimiläisten on hyvä saada molempiin valmiuksia sekä ohjausta.

Tavoitteena on, että jokainen tiimiläinen on tiimiin lähtiessään päässyt käyttämään sekä etätyökaluja että harjoittelemaan työstämistä myös kasvokkain.

Sitten se kaikkia eniten kiinnostava kysymys: miten tulevaisuudessa pääsen tiimiläiseksi?

Tiimiläisroolilta vaadittavat koulutukset ovat oman roolin mukaiset teoriaosuudet sekä kaikilta rooleilta vaadittava simulaatiokoulutus sekä aikataulutoivelomakkeen täyttö. Tämän lisäksi tiimiin sijoitetut käyvät tiimikoulutukset kuten ennenkin.

Teoriakoulutusten materiaalit julkaistaan lokakuun alussa ja ne tulee käydä läpi marras-joulukuussa ennen simulaatiokoulutusta. Protun nettisivuille tulee tieto siitä, mitä osioita sinun tulee käydä läpi. Jos vanha systeemi tuntui sekavalta, niin ei hätää – olemme erityisesti panostaneet siihen, että tällä kertaa polusta tiimiläiseksi on tulossa helppo ja selkeä. Simulaatiokoulutuksia järjestetään tammi-helmikuussa. 

Miksi vanhojen ohjaajien tulee osallistua nyt koulutuksiin, kun ei ennenkään tarvinnut?

Myös vanhojen ja kokeneiden ohjaajien on hyvä päivittää leirinvetotaitojaan. Vanhan ohjaajan osallistuminen on muille ohjusrooleille kullanarvoista tietojen, taitojen, toimintatapojen sekä traditioiden eteenpäin välittämistä sekä nuorten elämään aktiivista osallistumista. Uudenlainen koulutusmuoto mahdollistaa vertaistuellisen keskustelun ohjaajien kesken sekä kokeneiden tiimiläisten ideoiden ja ajatusten vaihdon koulutusympäristössä.

Molemmat voittaa: Oppi kulkee molempiin suuntiin, uudet saa rautaisen kokemuksen mahdollistamaa tietotaitoa ja VO:t saa päivitetyt tiedot siitä, mikä puree nykyajan nuoriin, miten apparit ajattelee ja millaisia uusia toimintatapoja ja ohjelmia Protussa nykyään liikkuu. Koulutukseen osallistuminen on samalla tavalla vapaaehtoisena työskentelyä nuorten kanssa mitä leirille osallistuminenkin ja näin ollen itsessään tärkeää.

Mites teemakoulutukset, poistuivatko ne kokonaan?

Kyllä, teemakoulutukset sellaisessa muodossa kuin olemme ne oppineet tuntemaan ovat poistuneet. Tulevaisuudessa järjestetään etämuotoisena erilaisia lyhyitä vapaaehtoisia koulutuksia tiimiläisten taitojen tukemiseksi sellaisista aiheista, jotka nousevat esiin tiimiläisiltä itseltään. Nämä koulutukset tulevat olemaan 2-4 tunnin mittaisia ja niihin osallistuminen nojaa yksinomaan tiimiläisen omaan haluun sivistää itseään. Näitä ei välttämättä toteuteta kuitenkaan vielä tällä kaudella.

Entäs rekrytointi ja sen muutokset?

Se on rekryjen haaste se, siihen emme ota kantaa. Rekrytointi tulee myös muuttumaan ensi kaudelle, mutta rekryt kertovat tästä muutoksesta sekä sen vaikutuksista tiimiläisyyteen itse.

Jo tulevaa koulutuskautta odottaen, Koulutusjaoston CP-alajaosto

Lue myös